Välkommen till Jakten på den norska miljonen

Solnedgång längs Oslofjorden

Innehåll

Denna bloggen skall följa mig i mina försök att skrapa ihop en miljon norska kronor med hjälp av sparande och klokt investerande. Det här med klokt investerande är nog något som jag får lära mig on the fly. Jag hade redan i skolåldern ett intresse för aktier och hade flera olika aktier – främst H&M och Ericsson. Att jag köpte de aktierna berodde inte så mycket på klokskap utan att de var dom två stora vid den tidpunkten.

Trots ett tidigt intresse för aktier hade jag varken förstått effekten av ränta på ränta, vad utdelningar för något eller vikten ett kontinuerligt sparande. Det är något som man kan ångra så här i eftertid. När studietiden kom sålde jag av allt innehav för att inte dra på mig några större studieskulder.

Mål

Målet med bloggen är ta läsaren från noll kronor investerade till en miljon norska kronor. Varför en miljon kronor? En miljon kronor är en hanterbar summa att komma upp i. Ungefär som att lyfta 100 kg i bänkpress. Med lite träning och rätt inställning så går det till slut.

Jag har ingen tanke om att blir ekonomisk fri eller att sluta jobba. Målet mot miljonen är en kul grej för att se vad går att få till med eget sparande. Mitt miljonprojekt ska inte heller leda till att lever på vatten och bröd. Jag ska inte svälta mig till miljonen.

Jag har tidigare haft över miljonen kronor investerade i fonder och aktier. Pengarna bestod till största del av pengar från en bostadsförsäljning samt sparade pengar från lönen. Efter en skakig höst valde jag sälja allt medan jag fortfarande låg över 20 % vinst. Pengarna använde jag för att amortera på bolånet. Jag har nu en belåningsgrad på 22 %.

Tanken med att börja om från början med investeringarna är att börja i rätt ände. Kunskap först, investering sen.

Metod

Tanken är att investera 10 000 till 15 000 kronor varje månad. Jag kommer ha två olika aktiekonton. Ett IPS-konto för pensionssparande och ett så kallat aksjesparekonto.

IPS står för Individuelt pensjonspar. Fördelen med IPS-konto att man får tillbaka på skatten efterkommande år. Man kan som mest spara 40 000 kronor per år. Vid maxsparande får man nästa år 9 200 kr mindre i skatt. Nackdelen med IPS-sparande att man låser pengarna till man går i pension. Fördelen med det är kanske är ganska sunt att låta pengarna jobba i lång tid.

De mesta av pengarna skall jag investera i ett så kallat aksjesparekonto. Villkoren med askjesparekonto och IPS kommer jag att ta upp i en senare bloggpost.

Startdatum för mitt sparande blir 28:e januari 2019. Då är det norsk lönedag. Fram till dess skal jag här på bloggen försöka resonera mig fram till vad jag ska köpa varje månad, om jag ska följa någon speciell strategi eller jag kanske skall följa ett par olika. Ett av huvudpoängerna med bloggen är att tvinga mig själv att sätta mig in i bolag på ett strategiskt sätt.

Med det sagt önskar jag ni följer mig i framtiden som kommer. Jag kan utlova många månatliga sparkvoter, grafer och diagram som på ett tydligt sätt markerar utvecklingen. En och annan post om Norge kommer helt säkert också.

Häng med!

Kommentera

Kommentera