Kontotyp: IPS – individuell pensjonsparing

I mitt investerande kommer jag att spara i tvÄ olika kontotyper. Aksjesparekonto og IPS. De tvÄ olika kontotyperna fyller olika funktioner. Men som man hör pÄ namnet handlar IPS om eget privat pensionssparande.

2017 införde den borgerliga regeringen i Norge nya regler kring privat pensionssparande. MÄlet var att fÄ flest antal mÀnniskor att börja spara ihop till sin egen pension. Kanske har politikerna insett att det inte kommer att finnas tillrÀckligt med pengar i pensionssystemet i framtiden.

Huvudpunkterna om man investerar sina pengar i IPS-konto Àr:

  • Fyll pĂ„ ditt IPS-konto med upptill 40 000 kr varje Ă„r.
  • FĂ„ upptill 9 200 kr i skattereduktion nĂ€sta Ă„r som tack för att du pensionssparat sjĂ€lv.
  • Man kan sĂ€lja aktier och fonder fritt pĂ„ sitt IPS-konto utan att utlösa reavinstskatt.
  • Pengarna pĂ„ ditt IPS-konto Ă€r skĂ€rmade frĂ„n din samlade förmögenhet och Ă€r inte med i berĂ€kningen av förmögenhetsskatten.
  • Du binder pengarna till det Ă„ret du Ă€r 62. Vid 62 Ă„r Ă„lder kan man börja att ta ut sina pengar – men det er Ă€r inget mĂ„ste.
  • Du mĂ„ste ta ut dina pengar fram till det Ă„ret som du fyller 80.
  • Skatt pĂ„ avkastningen betalas för nĂ€r pengarna tas ut
    form av pensionsutbetalningar.

Hela systemet med IPS kan lÄta krÄngligt och onödigt. Den reducerade skatten som man fÄr pÄfyllning av sitt IPS-konto betalas tillbaka till staten i form av skatt nÀr man börjar ta ut sina pensionpengar. Man kan se skattereduktionen som ett rÀntefritt lÄn.

Men fyller man upp sitt IPS-sparande med 40 000 kr varje Är blir det efter 30 Är en nÀtt summa pÄ 1 200 000 + avkastning. Eftersom pengarna inte tas med i förmögenhetsskatteberÀkningen mÄste man ÀndÄ anse IPS som en relativt attraktiv sparform.

Inte minst kan det vara en fördel att lÄsa upp pengarna pÄ sitt IPS-konto fram till pensionen för att dom ska kunna vÀxa ostört. Jag ser mitt pensionssparande som en mindre del av mitt totala sparande och har dÀrför inga problem med att lÄsa upp delar av mina pengar till pensionen.

Kommentera

Kommentera