Den viktigaste investeringen

Jag har tÀnkt mycket pÄ vad som Àr den viktigaste investeringen. NÄgon gÄng Àr det lÀtt att tappa fotfÀstet om man lever och andas aktiekurser, P/E-tal och direktavkastningar. Min erfarenhet Àr att ofta Àr lÀtt bli för uppslukad av helt triviala saker som aktier och fonder faktiskt Àr. Oavsett om en aktiekurs gÄr upp eller ned under dagen sÄ borde det inte pÄverka dig eller din livskvalitet.

Jag kÀnner mig ocksÄ igen i att i perioder ha loggat in pÄ Nordnet flera gÄnger varje dag för att se om investeringarna hade gÄtt upp eller ned. DessbÀttre har nu en mer avslappnad relation till pengar och investeringar. I mina ögon ska aktier och fonder vara nÄgot som sker i bakgrunden medan resten av livet sker. Dina investeringar ska inte dominera dig. DÄ har du fel instÀllning.

Var det nĂ„got jag som upptĂ€ckte, sĂ„ var det att ju mer pengar som jag förde över till aktiedepĂ„n, desto mindre betydde varje överförd krona. Det kan lĂ„ta mĂ€rkligt. Är inte mĂ„let att öka ditt aktiekontos vĂ€rde sĂ„ mycket som möjligt sĂ„ fort som möjligt? Inte helt sĂ€kert. Om inte din sjĂ€laro ökar i samma takt som dina investeringar, sĂ„ gör helt sĂ€kert delar av dina pengar mer nytta nĂ„gon annanstans.

Investera i andra

NÀr du kÀnner att din investerade pengar bara börjar ge dig begrÀnsad lycka Àr det dags att börja investera i andra hÀr pÄ jorden som Àr mindre lyckligt lottade Àn vad vi Àr. DÀrför Àr jag medlem i Plan International och har ett fadderbarn i Sydamerika. Hon Àr tre Är gammal. Genom att vara medlem i Plan kan jag hjÀlpa henne och hennes by till en bÀttre framtid.

För mig Àr det viktigare Àn att det gÄr bra för henne Àn att börsen gÄr upp eller ned. Börsens upp och nedgÄngar skall inte pÄverka mitt sinne. Hur andra mÀnniskor har det skall göra det.

Jag uppmanar alla lĂ€sare pĂ„ bloggen har klicka sig in pĂ„ sos-barnbyar.se/ eller plansverige.org/ och bli medlem redan idag.

SÄ varför ska jag dÄ spara till miljonen?

Det Àr kul att investera. Dessutom tycker jag att man har en skyldighet att inte bara kasta bort pengarna nÀr lönen kommer. Otaliga Àr artiklarna om fattigpensionÀrer och andra personer som har noll kronor sparade, eftersom dom förlitade sig helt pÄ att staten skulle hjÀlpa dom. Jag ska inte hamna i en sÄdan artikel. Nej, jag ska vara sjÀlvstÀndig och fri samtidigt som jag hjÀlper andra hÀr i vÀrlden pÄ traven.


Kommentera

Kommentera