Ideella antalet aktier att äga

Det ideella antalet aktier att äga. Ja, det är ett ämne som diskuteras titt som tätt. Personligen tror jag det är farligare att äga för få aktier än ett par för många. Äger man för få aktier riskerar man att gå på en smäll om så många som ett av dina bolag gör det dåligt. Hela portföljen går i sank och du ledsnar. Vem kommer inte ihåg, (även om jag då var ung), hur Telia skulle bli en folkaktie. Många köpte, kursen rasade. Många behöll. Många köpte aldrig aktier mer.

Den kände sparprofilen Nicklas Andersson på Avanza tweetade om det ideella antalet aktier i en aktieportfölj hos Avanzas kunder. Tolkar jag grafen rätt så ökar avkastningen fram till cirka 20 bolag och flatar sedan ut till 30 aktier. Värst är det att ha fyra bolag. Alltså: stay away från fyra bolag.

Varför inte indexfond istället?

Det är en bra fråga. För många passar indexfonder allra bäst. Indexfonder är något man köper, glömmer bort och dammar av igen den dagen om 35 år då man behöver pengarna. Majoriteten av befolkningen har inget intresse av att leta upp 30 bolag och underhålla portföljen år efter år. För dom passar indexfonder utmärkt.

Utdelningsportföljen: 30 bolag for the win

Fördelen med att investera i utdelningsaktier är att bolagen redan är mogna. Du vet vad dom går för, du känner till utvecklingshistorien och vet vad du kan förvänta utdelningsmässigt i överskådlig tid.

Min åsikt är att det inte är svårt hitta 30 bolag som man har lust att behålla över tid. Som jag skrev om sektorbaserade investeringar så kommer jag investera i fem sektorer. Nämligen fastigheter, finans, energi, råvaror och industri.

Utvidgar man horisonten så ser man att det, till exempel, finns banker i alla länder. Man behöver inte gå all in på Swedbank som utdelningsaktie. I Norge finns Sparebanken Vest, i Danmark finns Danske bank och i Finland finns Nordea.

Ser man på sina sektorer och utvidgar dom till flera länder så kommer man snabbt upp i 30 bolag. Jag kommer främst att inrikta mig på Norden och Tyskland.

Kommentera

Kommentera