Konsumtionen första delen av januari

Miniräknaren – din bästa vän

15 dagar har redan gått av det nya året och därmed är halva januari är avverkad. Snön har fallit och isen har lagt sig på både sjöar och gångbanor. Det har blivit dags för en genomgång av kostnaderna för årets första 15 dagar.

Disclaimer: Jag har aldrig någon gång i hela mitt liv gått igenom mina kostnader månad för månad. Inte år för år heller, för den delen. Detta blir något nytt.

Vi vet alla att konsumtionen påverkar hur mycket pengar som vi kan buffertspara eller investera per månad. Är konsumtionen allt för hög riskerar vi, direkt efter att lönen har kommit, att få överlämna alla våra surt förvärvade kronor till något kontokortsföretag eller blancolånsföretag. Illa illa. Visst är det bättre att bygga din egen förmögenhet än andras?

Som jag skrev tidigare var maten en stor utgiftspost under 2018. Matkostnaderna flög obehindrat under min radar. Nästan 7 000 kr per månad gick till mat. I ett annat inlägg skrev jag hur jag för 2019 ska reducera mina matkostnader till 5 000 kr per månad. Så hur har det gått för matposten under årets 15 första dagar?

Utgifter

Mat 2 254 kr
Nöje300 kr
Kläder400 kr
Övrigt306 kr

Utgifterna ser inte så värst ut faktiskt. Målet att kunna hålla matkostnaderna under 5 000 kr ser ut att vara möjligt. Om tendensen håller i sig så kan jag lägga undan nästan 20 000 kr vid nästa lön. Så mycket kommer jag dock inte att köpa aktier och fonder för. Men det är kul att se att målmedvetenhet betalar sig! Kanske blir det det en extra skidhelg med sambon som belöning för att jag faktiskt håller mig till en budget.

Namaste

Kommentera

Kommentera