Hitta rätt balans i mitt sparande

Att hitta rätt balans i sitt sparande kan vara svårt. Många sparar ingenting alls. Andra gnuggar ihärdigt på i livet med diverse sparhacks som går ut på att maximera sitt sparande. Att leva så snålt som möjligt helt enkelt. Så vad är rätt och vad är fel?

Inget sparande alls är så klart inte bra. Inte bara blir det omöjligt att klara oförutsedda utgifter. Det blir också svårt att klara sig på den framtida pensionen. Framtidens pension är något som de flesta inte klara av att leva på. Staten har sett till att fler och fler bara kommer få garantipension.

Att spara för mycket kan också vara problematiskt. Jag har själv upplevt det under årens lopp. Efter att jag fick mitt första jobb blev jag väldigt snål. Varje stort eller medelstort köp ledde till ångest. Varje sparad krona kändes som en seger. När jag var student brydde jag mig inte så mycket om mina utgifter. Jag reste massor, köpte dyr kamera och levde studentens glada dagar. Tur är väl det. Jag har många goda minnen som i dag inte skulle vilja vara utan.

Lejonkungen kan hjälpa dig att hitta balans i ditt sparande

Mitt mål är inte längre att spara så mycket pengar som möjligt. En sådan livsfilosofi skulle leda till ångest över att jag använder pengar. Genom att sätta en övre gräns för mitt sparande varje månad behöver inte varje dag bli en ständig kamp för att maximera sitt sparande.

I låten «Circle of life» från Lejonkungen sjunger Elton John “There is more to see than can ever be seen. More to do than can ever done”.

Jag har tagit fasta på det. Jag har inte lust att bli en sparslav som inte upplever något i värden för att jag ska maximera mitt sparande. Därför ska jag sätta en över gräns för mycket pengar som faktiskt kan gå till investeringar varje månad. Var den gränsen går har jag inte ännu bestämt. När utdelningarna börjar rulla in tänker jag att sparandet varje månad minskas lika mycket som utdelningarnas storlek, och att jag då återinvesterar utdelningarna istället.

Cirle of life, Elton John

Nästa resa

I april reser jag till Sydostasien för att se vad den delen av världen har att erbjuda. Flygbiljetten är redan betald, så nu gäller det att hitta lämpliga AirBnB.

Jag har som mål att göra en stor resa varje år med sambon. Resor som utvidgar ens horisonter är viktigare än att maximera sitt sparande.

Kommentera

Kommentera