Strategi för mitt pensionssparande

Som jag skrev i ett tidigare inlägg kommer jag att pensionsspara i ett norskt IPS-konto. Varje år kan man spara upp till 40 000 kr. Nästa år får man en reduktion på inkomstskatten på 9 200 kr. Så länge pengarna befinner sig på IPS-kontot betalar man inte någon reavinstskatt om man säljer en fond eller aktie med vinst. Pengarna är undantagna förmögenhetsskatt, som finns i Norge.

Nackdelen med IPS är du pengarna som månadsutbetalningar från tidigast 62 år fram till att fyller 80 år. De allra flesta pengarna kommer jag att investera i mitt aksjesparekonto i form av utdelningsaktier. Men att ha en god strategi för mitt pensionssparande är inte oviktigt. Jag ser mitt pensionssparande som min livlina om investeringarna i mitt aksjesparekonto går åt skogen.

Jag sparar främst i IPS av två orsaker. Den första orsaken är att pengarna inte förmögenhetsbeskattas. Om man har en miljon på sitt IPS-konto blir det 8 500 kr i förmögenhetsskatt – varje år. Hur långt det tar innan jag slår i taket för när jag måste börja betala förmögenhetsskatt vet jag inte. Men den dagen kommer säkert. Den andra orsaken är som jag skrev i början. Går mitt aksjesparekonto kaputt så ska jag ändå har pengar på mitt IPS-konto. Det är en trygghet att inte bara satsa på nordiska utdelningsaktier.

Strategi IPS

Strategin för mitt IPS-kontot ligger fastlag. Nu gäller det bara att följa strategin. Det är ofta den svåraste delen.

Strategi:

- Överföra 3 333 kr varje månad från mitt lönekonto till mitt IPS-konto

- Fondköp: DNB Global Indeks - 2 333 kr

- Fondköp: DNB Teknologi - 500 kr

- Fondköp: DNB Health Care  - 500 kr

Kommentar till fonderna

DNB Global Indeks blir ryggraden i mitt sparande. Fonden är som det låter en global indexfond med låg avgift.

DNB Teknologi är en relativt dyr fond. Fondavgiften ligger på 1,5%. Vanligen är det långt över det jag är villig att betala. Men fonden har presterat väldigt bra. Sista tioårsperioden har fonden gått upp 25,84% i snitt varje år. Teknologi är något som alltid kommer vara populärt. Jag tror på fonden på 30 års sikt.

Det samma gäller för DNB Health Care. Jordens befolkning blir äldre och äldre. Alla har behov för hälsorelaterade tjänster. Fonden har också en avgift på 1,50%. Men jag hoppas att uppsidan är större än nedsidan för dessa två specialfonder.

Detta blir min strategi för IPS!

Kommentera

Kommentera