Varför jag inte investerar i lån hos Kameo

Såg en tweet på Twitter från Aktiepappa om alternativa investeringsalternativ och tänkte följa upp med mina egna tankar om att investera i lån hos Kameo.

Det finns flera sätt att tjäna pengar på än att investera pengar på börsen. Aktiepappa nämner tre av dem i sin tweet. Jag har ingen erfarenhet av någon av dem, men jag vet att grundaren av Better globe tidigare har haft en del problem att förklara vart insamlade pengar till olika projekt har gått till. Enligt norsk media saknas miljoner kronor som skulle ha gått till behövande i Afrika.

Jag har ingen kunskap om Tessin, men vet att det finns en liknande bolag i Norge som heter Kameo. Hos Kameo kan man låna ut sina pengar till diverse bostadsprojekt. Räntan är vanligen mellan 9-12%.

Goda skäl att inte investera hos Kameo

Jag har inga andra tankar än att Kameo gör noga undersökningar när det väljer vilka lån som de publicerar på sin hemsida. Trots det ringer varningsklockorna. Under förklarar jag punkt för punkt varför jag inte investerar i Kameo.

1, Jag i mitt yrke delvis insyn i bostadsbranschen. Flera av de små bostadsutvecklarna skulle jag aldrig lita på. I bostadsbranschen är det ofta snabba klipp som gäller, och jag har känslan att de som håller på med bostadsbyggande i liten skala ofta är opportunister.

2, Man vet inte om pengarna som man lånar ut faktiskt går till det som det ska. Resonemanget bygger vidare på punkt 1. Kameo Norge har beskrivit att lån tidigare inte har gått till de ändamål som de faktiskt skulle.

3, Bostadsbyggarna har små ekonomiska muskler. Börjar det blåsa på marknaden och bostäderna blir osålda så ryker dina satsade pengar.

4, Det främsta skälet att inte investera i Kameo är diversifiering. Troligt är att du redan har en tung övervikt mot fastigheter i ditt investerande. Jag tänker på din egen bostad. Kommer en större nedgång går värdet på din bostad ned. Samtidigt blir det svårt att får tillbaka pengarna från långivarna när deras bostadsprojekt går rätt ned i dasset. Kommer en fastighetskris blir du en dubbel förlorare.

Kommentera

Kommentera