Mina första köp – en sammanfattning

Lönen skulle egentligen komma idag den 28:e januari. Den 28:e är dagen varje månad som jag brukar får lön. Men på de gånger som den 28:e infaller på en måndag eller på helgen så kommer lönen redan på fredagen innan.

Min lönespecifikation kom redan på torsdagseftermiddagen. Det betydde att lönen skulle komma dagen efter – i fredags alltså. Morgonmänniska som jag är så vaknade jag tidigt i fredags, runt klockan 06. Klockan 06 är också tidspunkten som lönen kommer in på kontot. Hmm, what to do. Det fanns inte mycket att göra än att föra en del av lönen till mitt aksjesparekonto, som jag har i en annan bank.

Detta var första investeringsdagen, en milsten, och den riktiga starten för denna bloggen.

Klockan 14 var pengarna tillgängliga på mitt aksjesparekonto

Jag kände mig lite som en kalv på årets första grönbete. Jag började klicka klick, klick, klick i internetbanken. Sökte upp aktier som jag hade skrivit ned på en lista. Eftersom det var investeringsstart tillät jag mig själv att köpa på mig ett mindre antal aktier i tio stycken bolag.

Totalt sände jag 11 000 kr till mitt aksjesparekonto.

Finsk sisu

Första dagen resulterade i aktieköp i flera bolag. Mitt premiärköp var det finska skogsbolaget UPM-kymmene. Största innehav rent pengamässigt blev Investor på 2005 kronor.

Fem av tio bolag som jag köpte handlas på finska börsen. Förutom UPM-kymmene blev det också några i aktier Nordea, Fortum, Tieto och Nokian Renkaat.

Av svenska bolag köpte jag förutom Investor också Boliden och Kindred Group. Mitt endaste danska köp blev Danske bank. Telenor fick representera Norge.

Det är inte slut på köpen i januari

Beroende på hur mycket jag klarar att hålla nere konsumtionen under slutet av januari så kommer jag föra över ett par tusenlappar till för aktieköp. Januarihandeln är med andra ord inte slut. Vilka bolag som jag kommer att investera i då är inte helt spikat. Jag kommer inte tillåta mig att klicka runt som jag gjorde i fredags. Framgång ligger i förberedelserna. Jag ska förfina den listan som jag över intressanta bolag och utgå från den nästa köprunda.

Jag hoppas att ni är nöjda med köp era i januari. Ni är varmt välkomna att dela med er av era favoritbolag i kommentatorsfältet.

Kommentera

Kommentera