When in Norway…

Det var ingen solskensdag idag. Det har snöat kraftigt i Norge de senaste dagarna.

Ekonomi i all Ă€ra. Man kan inte studera bolagsrapporter och P/E-tal dagarna i Ă€ndĂ„. DĂ„ missar man fort livet som sker dĂ€r ute. Innan jag flyttade till Norge har jag ingen större erfarenhet av skidĂ„kning. Är det nĂ„got som man varse om nĂ€r man flyttar till Norge Ă€r att inget sitter djupare rotat i den norska folksjĂ€len Ă€n att Ă„ka skidor.

Inte bara tror norrmĂ€nnen att skidĂ„kning Ă€r vĂ€rdens viktigaste och mest populĂ€ra sport, de utövar den ocksĂ„ gammal som ung. Det Ă€r ingen överdrift att sĂ€ga folk du möter i skidspĂ„ren Ă€r mellan 4-80 Ă„r gamla. HĂ€r finns det plats till alla. Hundar ocksĂ„ för den delen. Är barnen för smĂ„ fĂ„r de sitta i en slĂ€de medan mamma eller pappa drar.

Hela Norge Àr mer eller mindre tÀckt med skidspÄr. SkilÞyper som det heter pÄ norska. Ut med skidspÄren finns det flera hytter som server allt frÄn bullar, kaffe, kakor, vÄfflor till soppor. Ofta er hyttene byggt av stora timmerstockar. Vinterhelger Àr dessa hytter fullpackade av besökare.

Dagens skidtur

Det myckna snöandet hade gjort att spÄren dessvÀrre hade snöat igen. De första tre kilometerna fick gÄs utan riktiga skidspÄr. Bra trÀning Àr det i alla fall. Totalt blev skidturen 15 kilometer.

Inte mycket till skidspÄr i början.

SkidspĂ„ren i Norge Ă€r mestadels utmanande. Det hör till saken natur att terrĂ€ngen i Norge Ă€r mycket kuperad. Om man ska Ă„ka skidor ”rakt fram” sĂ„ mĂ„ste man ut pĂ„ nĂ„gon sjö.

Snön var stundtals 30 cm djup och inte scooter hade kört nÄgra spÄr. Till slut kom jag ut pÄ till en bÀttre vÀg med dubbelspÄr.
I Norge kan Äka mil efter mil pÄ skidor. Man kan bokstavligen Äka skidor frÄn Oslo till Lillehammer.

Venabygdsfjellet – ett paradis

Om ni nÄgon gÄng ska Äka skidor i Norge sÄ ska ni tar er till Venabygdsfjellet. Venabygdsfjellet ligger i vid foten av Rondane nationalpark i Ringebu kommun. Rondane Àr en del av den norska fjellheimen, och erbjuder besökarna pÄ en sagolik natur. BÄde pÄ sommar och pÄ vinter.

Naturen pÄ Venabygdsfjellet Àr nÄgot utöver det vanliga. NÀr solen skiner och snön ligger vit sÄ tror man att man har blivit transporterad till ett paradis. PÄ Venabygsfjellet finns det möjligheter att bÄde bo i stuga som att bo pÄ fjÀllhotell. Av de tvÄ fjÀllhotellen tycker jag att Spitsbergseter Àr bÀst. Har man lust att bo stuga sÄ kan hyra en av Lundes.

Svartefjell i bakgrunden till vĂ€nster. Det gĂ„r skidspĂ„r Ă€nda upp till toppen – och ner pĂ„ andra sidan berget.
SkidÄkning ute pÄ den norska fjellheimen.
PÄ vÀg till Store Uran pÄ Venabygdsfjellet.
Fin utsikt pÄ vÀg upp för Svartefjell.
HÀr böjar utförsÄkningen frÄn toppen av Svartefjell. Den Àr ett par kilometer och delvis brant.

Kommentera

Kommentera