Människa, slå dig fri!

Denna texten är menad som ett brandtal till alla oss som inte tillhör den politiska eller ekonomiska eliten. För ett par dagar sedan kom beskedet om att höjd pensionsålder införs redan nästa år, för att i intervaller på tre år höjas med ett år vid varje höjning. 2026 kommer pensionsåldern att vara 64 år, jämfört med 61 år idag. Dessutom höjs åldern för hur länge man kan arbeta.

Skälet som anges är att vi lever längre. I praktiken är det så att pensionssystemet är en bubbla där medborgare utlovas framtida pengar som ännu inte finns i pensionssystemet. Man kan alltså tolka det som att politiker under flera decennier har utlovat pensionspengar som inte finns, i hopp om att bli omvalda vid nästa val.

På sociala medier går diskussionerna varma. Påfallande många beklagar beslutet om att höja pensionsåldern med argumentet att de inte skulle orka kunna jobba så länge. Det kan mycket riktigt vara så att man inte orkar jobba till man är 65 år. Den stora frågan som jag inte riktigt har något svar på är varför folk har låtit sig göra sig beroende av skattepengar (pensionen), till den grad de att de måste jobba till de stupar. Vad är det som har gjort att medborgarna i Sverige har förslavat sig själva till politikernas ihåliga löften om en dräglig pensionärstillvaro?

Slå dig fri!

Min uppmaning till alla är att sluta förlita er på staten. Kör ditt eget race, spara ihop till din egen pension och sluta jobba när du själv har lust. Inte när staten har lust. För att slå dig fri måste du bara göra ett par saker.

1, Ändra ditt mindeset om börsen.

2, Spola kröken, ciggen, energidrycken, läsken, chipspåsen, den extra bilen och godispåsen. (När du har gjort det kan du gå vidare till punkt 3.)

3, Börja månadsinvestera regelbundet.

4, Är du osäker på vad du ska investera i så välj en vanlig indexfond, gärna global.

5, Njut kaffet lite extra. Du har nu vetskapen att du är fri från statens pensionsbojor.

Punkt ett är väldigt viktigt. Du måste få in i skallen att investerande över tid faktiskt kan försätta dig i en mycket bättre ekonomisk position. Var inte rädd för börsen. Varken för nedgång eller uppgång. Jag har kollegor som inte investerar på börsen för att ”man kan förlora alla sina pengar” genom att ha sina pengar investerade där. Då tar jag alltid fram en graf över Stockholmsbörsens historiska utveckling och ber personen ifråga peka ut under vilken tidsperiod som man förlorade alla sina pengar på börsen. Det skall sägas att samma personer spelar på lotto varje vecka för att kunna gå i pension tidigare. Snacka om att kasta bort sina pengar. You can’t make this stuff up!

Hur stor avkastning kan jag förvänta?

Det vedertagna procentuella avkastningen är åtta procent per år. Över tid blir det stora summor, tack vare ränta på ränta-effekten. Under ser ni en graf som visar hur mycket pengar man skulle ha efter 30 års sparande med årlig avkastning på åtta procent. Jag har utgått från en månatlig investering på 5 000, 10 000 respektive 15 000 kr.

Ett aggressivt sparande på 15 000 kronor varje månad skulle resultera i 22 miljoner kronor efter 30 år. Ett månadsinvesterande på 400 kronor skulle resultera i knappa 600 000 kronor. Inte fy skam det heller!

Så slå dig fri från statens bojor. Börja spara på egen hand nu!

Kommentera

Kommentera