Sammanställa kommande utdelningar

Att sammanställa kommande utdelningar är kul. Utdelningarna är sylten på kakan som ger portföljen mål och mening. Tidigare var jag skeptisk till utdelningsaktier generellt, varför köpa enstaka aktier när man kunde köpa fonder. Nu har jag tänkt om. Fond-delen av mitt sparande är 3 333 kronor varje månad. Resten av mitt sparande går till utdelningsaktier. När när man investerar i utdelningsaktier spelar aktiens dagskurs mindre roll. Jag bryr mig inte nämnvärt om en aktie har gått upp 0,3% eller ned 0,3% under en dag.

Istället tittar jag på mitt Excel-ark där jag har plitat ned hur stor utdelning jag förväntar att mina köp kommer att resultera i. Vid varje köp ökar summan av de förväntade utdelningarna, och jag kan förnöjt beskåda ökningen. Att se hur de totala utdelningarna ökar ger mer sinnesro än att stirra sig blind på aktie- och fondgrafer hela dagarna.

Mitt Excel-ark

Mitt Excel-ark min egen skapelse, och jag hoppas att jag har tänkt rätt när jag utformade det. Tabellen ger ut en basic överblick över vilken utdelning jag kan förvänta. Jag har helt sonika tagit direktavkastningen i kronor eller euro från Börsdata.se. Jag har också skrivit in valutakurserna som jag gångar med nyss nämnda direktavkastning. Den beräkningen sker automatiskt i arket, men syns inte på bilden nedan. Totalt kan mina köp i januari medföra utdelningar på 573,56 kronor. Efter februarilönen hoppas jag att den summan ligger på över 1 200 kronor.

Kommentera

Kommentera