Jag har 22 miljoner skäl att fortsätta jobba

Det har varit en god del skriverier i det sista om FIRE-rörelsen. Nej, det handlar inte om folk som har fått sparken på jobben, utan om personer som har lust att uppnå ekonomisk frihet och gå i pension tidigt. I mediala sammanhang är det oftast en ung person som blir intervjuad där denne förklarar för allmänheten att det går att pensionerar sig tidigt, bara man sparar tillräckligt mycket pengar först. Som motvikt till att denna unga person oförskämt nog har yttrat att det finns andra vägar att gå än det sedvanliga ekorrhjulet, lyfter media fram någon expert som säger att det är svårt att få pengar att räcka under långt tid, och att det inte går att förutse hur FIRE-personen reagerar vid nästa ekonomiska krasch.

Applåder till FIRE-rörelsen

Kudos till dem som försöker sig på FIRE. Det finns andra vägar att gå än att slita på ett jobb som man inte gillar fram till man blir 70 år gammal. Att spara aggressivt i unga år för att sedan leva på frukterna är bara sunt. Jag är inte helt 100 på det svenska skattesystemet, men jag tror att skatten på arbete er högre än skatten på kapital. Så om man sparar en större summa pengar tidigt som man lever av, så blir det mindre pengar till staten och mer pengar till dig, än om du bara hade lönearbetat.

FIRE är inget för mig

Jag gillar FIRE-konceptet. Dessvärre är det ingenting för mig. Förutom glädjen att ha en lön som kommer varje månad, så tror jag att det hade varit svårt med sociala aspekten när det gäller att inte jobba. Jag gillar att jobba och får ”kickar” av att han andra människor runt mig som jag arbetar tillsammans med. Det håller igång hjärnan. För mig är det ingen belastning att gå till ett jobb. Det hade varit värre om jag bara hade gått hemma hela dagarna, och ja, klättrat på väggarna.

Att arbeta är bra för kropp och själ. Att arbeta leder också till rikedom. Om jag gångar min årslön med antalet år som jag har kvar till den tänkta pensionen blir summan 22 miljoner svenska kronor. Om jag ska bygga framtida rikedomar, så kommer de 22 miljonerna väl till pass.

FIRE skulle inte tillföra något extra för mig. Därför väljer jag bort det. Men i framtiden, när jag har blivit äldre, drömmer jag om att bosätta mig lantligt – och leva av mina aktieutdelningar.

Kommentera

Kommentera