Faran med att investera i svenska bolag

En av farorna nÀr man som utlandssvensk investerar Àr att man lÀtt blir hemkÀr. I Sverige finns det mÄnga bolag som har presterat fantastiskt bra. Se bara pÄ investmentbolagen och vissa av fastighetsbolagen. Norge, Ä andra sidan, har inte samma historia av utdelningshöjande bolag som vi utdelningsjÀgare gÀrna söker.

Vad som inte har presterat sÄ bra Àr den svenska valutan. 2018 var den svenska kronan den nionde sÀmsta valutan i hela vÀrlden. Att investera i svenska utdelningsaktier innebÀr att du fÄr utdelningen i svenska kronor. Det gÄr fint sÄ lÀnge man bor i Sverige, eller planerar att bo i Sverige i framtiden. Var jag bor i framtiden kan jag bara sia om. Jag ser en fara i att ha alltför mÄnga svenska bolag, eftersom jag inte idag kan veta den svenska kronans köpkraft i framtiden.

Diversifiering

Den uppenbara lösningen för att undvika att bara fÄ utdelningar i svenska kronor Àr att investera i bolag som har sin hemvist i andra lÀnder, och betalar sin utdelning i en annan valuta Àn den svenska. Hittills har jag bolag som betalar utdelning i SEK, NOK, DKK och i euro. I min tre veckor gamla portfölj saknas amerikanska företag och schweiziska. Just den schweiziska valutan Àr intresserad att se lite nÀrmare pÄ.

Svenska kronan jÀmfört med schweizerfrancen

Om jag inte missminner mig sÄ var den svenska kronan och schweizerfrancen lika mycket vÀrda pÄ 70-talet. Den svenska ekonomin och den schweiziska ekonomin var pÄ den tiden jÀmnstarka. Det var dÄ och nu Àr nu. Vi skriver 2019 och schweizerfrancen Àr nu vÀrd 9,2 gÄnger mer Àn den svenska kronan. Att hÄlla den svenska kronor över tid har var ett förlustprojekt. Vad Àr den svenska kronan vÀrd om 25 Är? Ingen aning, men jag skulle aldrig vÄga att ha för stor del av mina investeringar i svenska kronor.

DÀrför har jag beslutat mig för att, som en del i min deversifiering, börja se pÄ schweiziska bolag. PÄ grund av hög courtageavgift mÄste jag i sÄ fall göra lite större köp Àn vad jag Àr van vid. Men det kan betala sig i framtiden!

Schweiz
Schweiz har gjort det bra ekonomiskt.

Kommentera

Kommentera