Potentiellt köp: Roche Holding AG

I lördags skrev jag om faran att investera för mycket i svenska bolag. Det är lätt hänt som utlandssvensk att fokusera för mycket på den svenska marknaden. Problemet är den svenska valutan som bokstavligt talat sjunker som en sten framför ögonen på oss. Utdelning i svenska kronor kan i framtiden bli en nitlott. I artikeln skrev jag att har börjar intressera mig för schweiziska bolag, eftersom den schweiziska valutan historiskt har gjort det mycket bättre än den svenska.

Roche Holding AG

Bolaget är ett schweiziskt läkemedelsbolag. Roche Holding AG är världens tredje största läkemedelsbolag med nästan 100 000 anställda och grundades för 123 år sedan. Familjemedlemmar till grundarna är fortfarande majoritetsägare i bolaget. Vi kan hoppas att det ger bolaget extra stabilitet med familjemedlemmar som tänker långsiktigt, istället för på kortsiktig profit.

Roche Holding AG är kända för att ha höjt utdelningen i många år. Direktavkastningen ligger på drygt 3 procent. Utdelningsdagen är i mars, och för varje aktie får du 8,7 CHF.

Hög courtageavgift

Mitt enda aber med att investera i schweiziska aktier är den höga courtageavgiften. Avgiften ligger på cirka 400 kronor. Köper jag aktien vid nästa lön måste jag gå in med en större summa pengar för att göra det mödan värt. På sikt tror jag ändå att det kan löna sig med tanke på att schweizerfrancen har gjort det bra historiskt. För mig är det viktigt att ha en diversifierad portfölj.

Roche Holding AG
Roche Holding AG:s logo

2 kommentarer

·

Kommentera

  1. Roche går att handla via Tyska xetra hos Nordnet från 9 kr courtage. Gissar att det går att telefonhandla hos Avanza med och det kanske blir billigare än 400?

Kommentera