Första mötet med utländsk källskatt

I torsdags kom min tredje aktieutdelning! Det var det finska hissföretaget KONE som hade utdelning. KONE har haft en stigande aktiekurs i över 10 år, och direktavkastningen ligger på cirka 3,8 procent. Jag hade beräknat utdelningen till att bli lite över 16 kronor. Men när jag fick pengarna överfört till mitt konto så såg jag, till min förskräckelse, att det saknades några kronor. Fick bara 13,71 kronor. Jag hade fått mitt första möte med källskatten. 15 procent i skatt har finnarna dragit på min utdelning.

Det här med källskatten är ganska nytt för mig, och jag har inte googlat så mycket om det ännu. Det verkar som att man kan få tillbaka pengarna av norska skattemyndigheten på deklarationen. Men då antar jag att man måste vänta till 2020 års skattemelding, deklaration. Uff da.

Planen var att få dubbelt så mycket i utdelning av KONE, men återigen lyckades jag köpa en aktie på fel sida av x-dagen. Nu får jag stå mitt kast och vänta på nästa års utdelning istället.

Totalt har jag fått 22 kronor i utdelning i år. Tidigare i år har jag fått utdelningar från Ocean Yield och Mowi. Jag räknar med 16,1 kronor från KONE eftersom jag misstänker att jag får tillbaka källskatten nästa år. 🙂

Kommentera

Kommentera