Kom du sköna maj, kom du sköna löneförhöjning

Maj månad betyder inte bara att temperaturen går från 20 grader till nollan. Maj månad betyder också att lönen plussas på med några procent. Jag snackar om den årliga löneförhöjning. Ett välkommen inslag i vårtider.

Årets löneförhöjning landade på fina 1 350 norska kronor per månad. Översatt i svenska pengar blir 1 500 kronor per månad.

Samtidigt som lönen ökar så minskar mina kostnader. Inte bara har jag varit bättre på att hålla i plånboken och inte spontanköpa saker som jag inte behöver, mina boendekostnader kommer också att gå ned senare i år. Det blir en dubbel effekt. Lön upp – boendekostnad ned.

Orsaken till att boendekostnaden går ned är det jag ska köpa in mig i min flickväns lägenheten, samtidigt som jag i augusti ska sälja min egen. Min boendekostnad sjunker då till 2 200 kr per månad – give or take några hundralappar.

Så om man räknar på vad jag får ut efter skatt minus fasta kostnader så blir ekvationen 37 000 minus 2 200 kronor i boende minus 650 kronor i mobilabonnemang. Det blir 34 150 kronor över till sparande och konsumtion varje månad. Förhoppningsvis mer till sparande än till konsumtion. ☺

Maj månad bjuder på blomsterprakt

Kommentera

Kommentera